Nämen hej!!
Mer än ett år har passerat sedan min senaste post. Ett år mer eller mindre utan matinspiration. Så är det ibland. Här kommer i alla fall ett recept på en värmande shepherds pie, av Jamie Oliver, något moddat och översatt av mig. Den tar ett tag att laga men är inte alls svår, och så god att det absolut är värt tiden!
Något att bjuda vilken vegoskeptiker som helst på.
 
 
 
8 portioner säger JO, detta räckte till varsin portion till mig och min sambo och varsin matlåda till dagen efter.
 
Du behöver:
TID, tålamod, matglädje. I JOs recept står det att detta tar 1 h 25 minuter att laga, för mig ensam tar det drygt två timmar. Så var beredd på det, ev ta hjälp av någon. Jag själv har inget emot att laga mat länge, när jag har tid vill säga.
 
Moset:
600g potatis av mjölig sort
600g sötpotatis (typ två stora)
havssalt
svartpeppar
ca 40g mjölkfritt margarin.
 
Fyllningen:
1 gul lök
2 morötter
2 vitlösklyftor
2 selleristjälkar
1 msk malen koriander
olivolja (eller rapsolja för extra omega 3)
~1 tsk timjan, eller efter smak, orginalreceptet säger färsk timjan (använd då dubbelt så mycket) men torkad funkar utmärkt och halverar väl kostnaden för denna maträtt ungefär (nä vet inte).
350g skogschampinjoner
12 soltorkade tomater + 2 msk av oljan de ligger i
2 msk balsamvinäger
Rött vin (absolut inte matlagningsvin, blir ej bra)
1 dl vatten + 1/2 grönsaksbuljongstärning
2x400g linser på tetra (obs att vätskan linserna ligger i också ska användas)
1/2 till 1 kruka persilja, beroende på hur mycket persilja du gillar. (Vanlig eller bladpersilja)
 
Toppingen:
~1 tsk rosmarin, färsk eller torkad. Om du använder färsk behöver du dubbelt så mycket.
1/2 dl ströbröd, eller som jag använde, smulat bröd jag hade hemma, råkade bli mörkt.
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
(här använder JO rivet citronskal också, det strök jag pga inte gott)
 
Så här gör du:
Moset: Skala och skär all potatis till små kuber 2x2cm. He den vanliga potatisen i en stor kastrull med kallt saltat vatten. Koka upp och låt koka 5 minuter, häll då i sötpotatisen. Låt koka ytterligare 5-10 minuter, tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet och låt ånga av. Klicka i margarinet, salta, peppra, mosa och ställ åt sidan.
 
Skala och skär löken, vitlöken, och morötterna fint. Ansa sellerin och skär också den fint. He i stor stekpanna eller gjutjärnsgryta tillsammans med koriandern, timjan och olja. Tillaga på medelvärme i ca 10 minuter, det ska bli mjukt men inte ta färg. Förstår inte recept som säger att lök eller vitlök ska ta färg, då blir vitlöken äcklig och löken ger en ont i magen. Rör om ofta.

Sätt på ugnen på 200°c.
Skär och ansa svampen och de soltorkade tomaterna. Tillsätt detta i grytan/pannan tillsammans med balsamvinägern och oljan från de soltorkade tomaterna. Tillaga i ytterligare 10 minuter. Rör om då och då.
Tillsätt sedan en skvätt rött vin. "En skvätt" är ju en rätt luddig term, jag tog i alla fall dryga decilitern. Höj värmen och låt koka en stund. Häll i vattnet tillsammans med den smulade biten buljong, plus linserna och vätskan de låg i. Låt fyllningen koka ner och tjockna en stund, minst 10 minuter.
Ansa och hacka persiljan, rör ner med resten. Salta och peppra.
Om du tillagat detta i en stekpanna kan du här hälla över fyllningen i en ugnsfast form. Jag tillagade mitt i en gjutjärnspanna som funkar att ha i ugnen så jag använder den som form. RUSTIKT!!
 
He moset på fyllningen i formen/grytan, bred ut med baksidan av en sked.
 
Topping: Skär vitlöksklyftan fint, blanda ihop med brödsmulorna, rosmarinen och olivolja. Smula över moset.
Tillaga i ugnen i 10 minuter, plus eventuellt några minuter till under grill om du vill ha fin yta.
 
ÄT. Gott med sallad till.
 

Kommentera

Publiceras ej