Min kära mamma blev alldeles lyrisk när jag bjöd över henne på detta, och jag också! Så gott! Bilden nedan är förstås innan tomatsåsen, det syntes liksom bäst vad det var då. Fast auberginer ju är auberginer och kommer aldrig se så särskilt goda ut på bild.
 
 
För 4 portioner;
2 auberginer
200g halloumi
10st soltorkade tomater i olja
1 kruka basilika
1/2 dl riven parmesan
1/2 dl riven ost (kan uteslutas, det gjorde jag)
olivolja
salt, peppar
 
Tomatsås;
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 msk balsamvinäger
1 burk hela tomater (jag använde körsbärstomater på burk, gott!)
basilikablad, salt, peppar
 
Sätt ugnen på 225°
Skiva auberginen i 1/2cm-tjocka skivor, pensla med olja på båda sidorna. Stek en stund på varje sida i grillpanna (eller vanlig stekpanna för all del, om du inte har grillpanna) tills den blir mjuk. Tänk på att aubergine smakar bättre överstekt än understekt, så stek gärna lite för länge, trots att de ska in i ugnen sen. Krydda med salt och peppar.
Skär halloumin i stavar och lägg en på varje aubergineskiva, lägg också på en soltorkad tomat och ett par basilikablad innan du rullar ihop auberginen och lägger i en smord ugnsform.
 
Nu tomatsåsen!
Finhacka lök och vitlök. Stek först löken försiktigt i en liten kastrull, låt den inte ta färg. Tillsätt vitlöken efter en stund, den blir besk om den steker för länge. Tillsätt balsamvinäger och rör om.
Häll i burktomaterna, mosa sönder dem lite med en sked och låt puttra ungefär 10 min. Salta, peppra och tillsätt lite färsk hackad basilika mot slutet. Häll tomatsåsen över auberginerna i ugnsformen och strö över parmesanen (och eventuellt den rivna osten om du vill). Ställ in i ugnen och gratinera i ungefär 15 min, håll koll så det inte bränns, sänk i så fall värmen.
 
Källa: Det här receptet har jag sett på många ställen men det verkar vara Ulrika Davidsson som har skrivit det, så jag antar att det kommer ifrån någon av hennes kokböcker. Här lite moddat och omskrivet från min sida.

1 kommentarer

Lisa

26 Jul 2013 21:02

Gjorde en liten egen variant av dessa idag och det var riktigt gott! Så tack för ett bra recept och blogg :)

Svar: Åh vad roligt! Vad ändrade du på? :)
Josefin

Kommentera

Publiceras ej